Gettierin ongelma

Gettierin ongelma on tietoteoreettinen ongelma, joka perustuu perinteistä tiedon määritelmää, jonka mukaan tieto on hyvin perusteltu tosi uskomus, kohtaan esitettyihin vastaväitteisiin. Ongelma on saanut nimensä Edmund Gettieriltä, joka hätkähdytti filosofeja vuonna 1963 julkaisemallaan artikkelilla ”Is Justified True Belief Knowledge?”.[1] Siinä hän pyrki osoittamaan perinteisen näkemyksen virheellisyyden.

Gettier osoitti, ettei perinteinen kolmiosainen tiedon analyysi ole riittävä ainakaan nykymuodossaan, koska sitä vastaan on helppo kehittää erilaisia vasta-argumentteja. Ne pyrkivät osoittamaan esimerkiksi, että jokin uskomus voi olla joko a) epätosi tai b) sattumalta tosi, mutta täysin epäoikeutettu; vaikka uskomus olisi analyysin perusteella oikeutettu. Gettierin artikkeli on ollut innokkaan keskustelun kohteena tietoteoreetikkojen piirissä julkaisuajankohdastaan lähtien.

  1. Gettier, Edmund: Is Justified True Belief Knowledge?. Analysis, 1963, 23. vsk, nro 6, s. 121–123. . Myös teoksessa Neta & Pritchard 2009, s. 14-15 (englanniksi).

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search